В един от последните дни на август, винарска кампания 2021 започна от ранни зори при нас. По традиция нашият технолог Георги отвори бутилка от миналогодишното розе – да го опитаме, да си пожелаем да направим още по-добро вино тази година и да повдигнем духа на ранобудната дружина, която се е събрала да помага за сортирането и преработката на гроздето (не че някой има нужда от повдигане на духа – всички са в страхотно настроение).

Сортът, с който ще работим днес е пино ноар. Лозята са в Черноморския регион, разположени в подножието на провадийското плато Сърта. Гроздето е брано на ръка предишния ден и охладено за около едно денонощие. Качеството е много добро и сортирането се състои предимно в отстраняване на листа и някои по-зелени чепки. Някои от участниците в сортирането се сблъскват с такава задача за пръв път, а други са с повече опит. Най-младата ни участничка е само на две, но вече има две винарски кампании зад гърба си.

Смляното грозде се пълни директно в съдовете на подземното ниво. След получаване на точния цвят, който желаем да постигнем за розето, гроздовият сок се отделя в друг съд, в който по-късно ще протече алкохолната ферментация.

След приключване на ферментацията, виното все още е в началото на своя жизнен път. Почитателите на розето от пино ноар ще могат да му се насладят през март 2022.

Наздраве от Екипа на изба Одесос и приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG